söndag 12 september 2010

"Det är oklokt att betala för mycket, men det kan kosta mer att betala för lite" - John Ruskin

Klädjätten H&M och jeansmärket Levis ska nu sluta sälja stentvättade jeans. Orsaken är som de flesta vet att det är livsfarligt. Det mesta av stentvättningen pågår i u-länder, i Europa är det bara Turkiet som uppges ha stentvättat och enligt DN ska tiotusentals ha dött av detta arbetsmiljöproblem, bara i Turkiet. I u-länderna är siffran okänd.

Jag vet inte vad som är värst, u-ländernas hemska förhållanden på arbetet eller det faktum att vi i-länder faktiskt har en sådan efterfrågan utan att veta konsekvenserna. Det finns massor av liknande arbetsmiljöproblem vid andra klädtillverkningar också, vi vet det, men ändå så står vi där i affären och kunde inte bry oss mindre. Det faktum att någon skulle ha kunnat dött för din t-shirt snuddar inte ens vid tanken, utan troligare är nog att det låter såhär: "Oj, en jättesnygg tröja för bara 150kr, otroligt billigt!". Det är klart inte jag har rätt och döma, jag tänker ju oftast likadant själv. Det är just det, vi vet, men vi förtränger. Men vem vill inte det, för hur skulle man våga köpa kläder om man tänkte så hela tiden?

Jag tycker det är bra att två jättar som H&M och Levis visar var de står, kanske leder det till att andra märken tar efter, de okända dödsiffrorna minskar och vi slipper förtränga de problemen som kan tyckas vara så långt borta, fast vi egentligen själva har makten över. Tänk över dina inköp!

1 kommentar:

  1. Tittade i DN-artikeln. Där står 10-tals dödsfall INTE 10-tusentals.

    Ibland kan det bli väldigt fel... även om man menar rätt.

    SvaraRadera