tisdag 14 september 2010

"Musik är det enda språk som inte behöver översättas." - Berthold Auerbach

Fildelning eller piratkopiering är en ständig debatt, är det rätt eller fel? Artisterna och filmstjärnorna tjänar ju redan så mycket så om bara lilla jag laddar ned något gör det väl inget? Eller?

Det man sällan tänkt på är jobbet som lagts ned av artisterna. Visst, de är många som lever livet och har någon annan som skriver de där djupa låtarna som blir morgondagens hit. Å andra sidan finns de där som lägger ner sin själ i vart enda ord. Är det då rätt att bara ta deras verk sådär? Är det inte lite som att sno var mans Mona Lisa? Jag kan hålla med att musiken borde vara något billigare, som på iTunes. Att betala nio kronor låten som musikälskande fattig student är inte så lockande, därför finns det tursamt nog billigare, mer lagliga alternativ som passar mig utmärkt. Det finns förstås folk som menar att musik ska vara tillgängligt för alla, gratis. Det skulle kunna jämföras med de som plankar i tunnelbanan som en strejk till att kollektivtrafiken ska vara gratis.

Frågan är svår att svara på, var sida har sina fördelar, den enas fördel är den andres nackdel. Det skulle vara en form av drömläge om man skulle kunna finna någon sort kompromiss, halva albumet gratis och det andra kostar. Skulle fler ladda ner lagligt då? Kanske, kanske inte. Men en sak är säker, om musikerna inte skulle få några pengar och kunna ha det som jobb, skulle vi inte ha den massmusik kultur som existerar idag. Livet blir tristare utan musik, keep listening...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar